Image Alt

GEZONDER: KOKEN MET BOTER OF MET OLIE?

GEZONDER: KOKEN MET BOTER OF MET OLIE?

Boter of olie, hét terugkerende dilemma van iemand die het gezonde leven tot zich probeert te nemen. Uiteindelijk is de keuze natuurlijke een persoonlijke. Middels dit artikel proberen we je een beeld te geven wat deze keuze in houdt. Het is namelijk niet zo dat het één extreem ongezond is, en het ander geen kwaad kan. Het gaat erom wat je lichaam het beste kan verteren en de mate waarmee je het gebruikt.

Oliën zijn hierin de winnaar. Ze zitten vol met onverzadigde vetten en vormen een gezonde brandstof voor je lichaam. Net zoals bij noten (Lees ook: 5 redenen waarom noten een gezonde aanvulling zijn op de dagelijkse voeding) verlagen deze vetten de kans op hart- en vaatziekten. Een goed voorbeeld hiervan is olijfolie, waarvan doorgaans 8% onverzadigd vet is.

Boter is dus niet de gezondste keus als het om koken gaat. Zou dit artikel het bakken van taart en koekjes meenemen, dan zou boter echter wel hoger op de ranglijst staan. Boter zorgt namelijk voor een structuur die olie niet kan evenaren. Ook de smaak zal anders uitvallen, en niet in de positieve zin. Bij het bakken is het wel een aanrader om zoutloze boter te gebruiken, en dit eventueel later nog zelf toe te voegen. Uiteindelijk krijgen we ons dagelijks portie zout al binnen op natuurlijke wijze, en is hier vaak geen extra snufje voor nodig.

Tot slot nog een tip voor het koken met olie: Je hebt niet veel nodig. Als je een normale pan gebruikt is één eetlepel (olijf)olie voldoende voor drie tot vier stukken vlees of vis. Reken dus op een theelepel voor een eenpersoonsmaaltijd.


Klik hier voor de vetmeter van Blokker!

Close
× Kunnen wij je helpen?